Stress, utmattning eller andra besvär?

Du kanske känner dig utmattad.. eller stressad just nu.

Alla har har vi någon gång upplevt stress.

Stress är egentligen inte farligt i sig, men när stressen håller på under en längre tid kan den resultera i negativa konsekvenser om vi inte får återhämtning vilket kan leda till utmattningssyndrom eller utbrändhet.

Oftast förknippas utmattning eller “utbrändhet” med stress vid jobb, skola eller de dagliga livet, men vad som också kunnat konstateras är att de kan förekomma inom andra områden så som hos exempelvis hos atleter (där man kanske inte tror att de finns). 

Oavsett vad din känsla av utmattning grundar sig i så kommer du i den här artikeln få lära dig mer om några vanliga symptom vid utbrändhet samt 6 tips som förhoppningsvis kan underlätta.

Tecken på utbrändhet

Nedan är psykiska och fysiska tecken på att de du upplever kan vara utbrändhet.

Psykiska besvär vid utbrändhet/utmattningssyndrom (exempel):

  • Du börjar få problem med minnet.
  • Du får svårt att sova. 
  • Du känner dig nere och deprimerad. 
  • Du blir lätt irriterad. 
  • Du har problem att koncentrera dig. 

Fysiska besvär vid utbrändhet (exempel):

  • Huvudvärk. 
  • Blir lätt/ofta sjuk. 
  • Du upplever kronisk trötthet.
  • Yrsel.

Det är viktigt att du tar hand om dig själv när du upplever utbrändhet, det finns flera olika saker du kan testa som du kan läsa om nedan.

Hur utbrändhet kan starta📅

Många tror att utbrändhet/utmattning är samma sak som att jobba för mycket, men de går också att hamna där av andra anledningar.

Utbrändhet kan starta baserat på fler grunder, här kommer några exempel:

  • Du tycker att ditt jobb/de du gör är roligt, du jobbar på och glömmer av att vila. Du slutar tänka på din kropp och hälsa för att nå de uppsatta målen som du har.
  • Du går runt och maler en situation på jobbet i huvudet eller något som hänt utanför som du inte kan släppa, något som du kanske kommer behöva komma tillbaka till. Det skulle exempelvis kunna vara mobbing eller utfrysning på din arbetsplats. Eller som den här studien indikerar på (att de känns rättvist på arbetsplatsen med arbetsuppgifter och kollegor).
  • Du känner dig extremt understimulerad i ditt jobb eller de du sysselsätter dig med, men fortsätter ändå och pressar dig.. vad många inte tror är att detta också kan leda till utbrändhet.

6 saker du kan göra vid utbrändhet och utmattningssyndrom

1. Vila

Först och främst ska du fundera över om du ska sjukskriva dig (eller ta ett break från de du gör). Ifall du väljer att fortsätta med ditt jobb så är det viktigt att vila ut under helgerna eller de dagar du är ledig, gå inte ut och festa och pressa kroppen ännu mer så fort du blir ledig.

Nattsömnen är viktigast och det är även helt okej att sova en kort stund under dagen så länge du kan somna sen på kvällen. 

2. Ta kontroll över dina tankar och känslor

Ett grundläggande problem till att man hamnat där man hamnat brukar ofta vara ens tankar och känslor, har man inte medvetet jobbat med ens tankar och känslor kan ett bra sätta vara att börja meditera eller testa youga. Vad vi ofta behöver öva på är att dels inte dras med i negativa tankar men också kunna lugna oss när vi är med om något som stressar upp oss.

Hamnar vi i panik vill vi komma ner i lugna alfavågor som vi gör genom att andas. Kika här om du vill lära dig mer om meditation eller andra typer av yoga metoder som KAP.

3. Bygg upp ditt (nya liv)

Har du blivit utbränd kan du inte gå tillbaka till samma gamla vanor igen, du behöver bygga upp en ny livsstil och förändra saker så du dels läker men även också så du inte hamnar där igen:

  • Förändra kosten – Se över dina kostvanor, vad mår du bra av och vad ger dig energi. Det finns flera olika kosttips där ute att testa. Våra gillar att äta “raw food”, andra gillar att utesluta sånt skapar inflammation i kroppen, till exempel stenålderskost eller AIP diet (anti inflammatorisk kost). De viktiga är att ta vitamintillskott om du börjar utesluta något ut kosten även kanske även blanda in en kostrådgivare om du ska förändra mycket. 
  • Börja motionera lagom – Gå en promenad om du kan, de är inte alltid att rekommendera att gå ut och spring längre sträckor eftersom de kan stressa upp kroppen (som redan är stressad). Testa istället att stegvis trappa upp de och se hur kroppen känns. Du kan även försök hitta någon hobby som både förenar nytta med nöje. 

4. Var inte rädd för att prioritera dig själv

Ibland kan vi vara rädda för att prioritera oss själva, de kan bero på att vi bryr oss om vad andra tycker. Vi säger ja till andra istället för att säga ja till oss själva. Vi kan ha vissa gamla invanda tankebanor eller tanke-mönster som vi inte ens reflekterat över (helt gå emot vad vår kropp tycker). Så brukar de oftast vara om du är en väldigt empatisk person. Så tipset är:

  1. Hjälp dig själv först.
  2. Sen kan du hjälpa andra.  

5. Du är inte din utbrändhet/utmattning

Mycket sitter i det mentala så när man skapat förändringar är de också viktigt att släppa sin gamla identiet, “den utbrända personen” och skapa en ny identitet. Se dig själv som en uppgraderad verison av dig själv istället. Uppskatta dig själv som du är och börja älska dina brister och styrkor. Den personen vi ser oss vi är, kommer omgivningen spegla – förändring börjar på insidan. 

6. Ta kontakt med Psykolog/läkare

Det kan vara bra att utvärdera din helhetshälsa om du känner dig utbränd (om du inte redan gjort de). De kan också vara bra att prata med psykolog ifall du inte känner att du kan vädra allt bland familj och vänner. Att göra en hälsotest är alltid viktigt för att utesluta andra orsaker till trötthet. Vi ska lyssna på oss själva men vi ska heller inte vara rädda för att ta hjälp utifrån.

Lycka till! Hoppas du fick med dig något tips från artikeln.

Källor 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/9781119568124.ch60

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8834764

https://psycnet.apa.org/record/2008-05281-002

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *