Sänka luftfuktigheten inomhus: 11 fenomenala tips

Det är inte bra med för hög luftfuktighet inomhus.

En för hög luftfuktighet inomhus på 70-80 procent kan enligt studier skapa en grogrund för mögel och andra ohälsosamma bakterier att sprida sig. 

Detta kan påverka våran hälsa negativt❌.

I den här artikeln kommer du därför att få lära dig mer om:

  • Orsakerna till hög luftfuktighet✔
  • Vad som är optimal luftfuktighet
  • Hur du kan ta luftfuktigheten✔
  • 11 tips på hur du kan sänka luftfuktigheten inomhus✔

Använd innehållsförteckningen📃 (och klicka) om du vill hoppa direkt till ett specifikt steg.

Hög luftfuktighet inomhus💧vanliga orsaker?

Anledningen till att vissa har en för hög luftfuktighet inomhus kan bero på flera olika saker.

En av anledningarna är att vissa geografiska områden kan ha en högre luftfuktighet, om man exempelvis bor vid havet, en sjö eller där det i större utsträckning är stor nederbörd eller marken som man bor på kan vara en form av sankmark

Men det finns också andra orsaker (sånt man bör se över). Det kan vara en vattenläcka, dålig ventilation eller att de exempelvis regnar in. 

Vilken luftfuktighet är optimal inomhus?🌡 

För att hålla en hälsosam luftfuktighet inomhus så bör den ligga mellan 30-50 procent, det kan dock variera något upp eller ner då vissa även menar på att 40-60 procent är mer optimalt. Över 60 procent bör dock ses som för hög och då kan det vara bra att försöka sänka luftfuktigheten. 

Att ha för torr luft inomhus är inte heller bra då det kan resultera i torr hud, torra ögon samt andningsbesvär.

Precis som att en för hög luftfuktighet inomhus också kan påverka andningen och bidra till dålig luft och en miljö för bakterietillväxt.  

Hur mäter man luftfuktigheten inomhus?➕➖ 

En hygrometer kan vara ett mätinstrument för att se hur hög luftfuktighet man har inomhus. Placera hygrometern i samma rum eller på de ställe som du vill mäta luftfuktigheten för mer exakt resultat. 

11 tips för att sänka luftfuktigheten inomhus

hög luftfuktighet inomhus

1. Kontrollera om fukt läcker in och vart

Källaren, taket eller fönster brukar ofta vara ställen där fukten läcker in om den kommer utifrån. Det kan också komma ifrån sprickor i väggar eller ventilationssystem. Speciellt källare brukar vara ställen där fukt kan krypa in. Använd exempelvis en fuktighetssensor om det inte är uppenbart ifall de läcker in, en hjälp för att mäta luftfuktigheten just där.  

2. Isolera och täta för att sänka luftfuktigheten inomhus

Nästa sak som kan vara bra att göra när man lokaliserat vart fukten kommer in är att täta. Om det dock redan har utvecklats mögel räcker de inte bara att täta, utan då behöver man också sanera de material som blivit dåligt för att vara på den säkra sidan. 

3. Använd salt 

Salt är något som suger upp fukt, ett tips kan därför vara att ställa ut skålar i ditt hem med salt, eftersom de kan hjälpa till att minska luftfuktigheten inomhus. 

4. Använd kiselgel/Silica gel

Även Kiselgel och Silica gel kan hjälpa till att sänka luftfuktigheten inomhus, detta är ett torkmedel som suger åt sig fukt. Det kan ibland ligga med när man köper kläder eller andra produkter som inte tål fukt i större utsträckning (små påsar ser de då ut som). 

5. Använd en luftavfuktare

Fördelen med en luftavfuktare är att den många gånger både kan kontrollera luftfuktigheten och minska luftfuktigheten. En luftfuktare hjälper till att minska risken för att mögel sprider sig som ibland kan vara kritiskt, samtidigt som att den kan vara effektiv mot lukt. 

6. Använd fläktar 

Ett annat knep är att använda fläktar för att minska luftfuktigheten inomhus, genom en ökning av cirkulation så hjälper de fukt att avdunsta. Fläktarna kan också hjälpa till att fördela luften i rummet vilket också hjälper luftavfuktare. 

7. Ventilera 

Se till att ventilera oftare, att ventilera kan vara att öppna dörren eller fönstret för att låta utomhusluften komma in. Tanken är att den fuktiga luften som nu befinner sig inomhus ska lämna där du bor. Notera att det kan öka luftfuktigheten om de regnar utomhus eller är allmänt fuktigt i luften. 

Relaterat: Luktar det inte gott hemma? Kika dessa tips

8. Kolla upp dränerings systemen

Kontrollera att det finns stuprännor, att vattnet som kommer ner dräneras upp av marken så de inte hamnar stora pölar runt din bostad. Att exempelvis bo i ett hus som ligger i en djup dal eller nära ett brant berg kan öka risken för vattenläckor om man inte har väl fungerande dräneringssystem. 

9. Använd vissa typer av växter

Det finns även växter som kan vara effektiva för att luftfuktiheten på en jämnare nivå.. de kan vara växter som svärmorstunga, spindel växt, fredskalla etc. De fungerar som en stabilisator då de även kan vara bra om de är torrt inomhus med växter.

10. Höj värmen/men kontrollera att luftfuktigheten minskar

Det är allmänt känt att de brukar vara torrare inomhusluft på vintern på grund av varma element och uppvärming av bostäder. 

Ett tips kan därför vara att öka värmen inomhus, men notera att detta inte alltid är fallet. 

Ibland kan ökad värme också leda till ökad luftfuktighet, därför, är de viktigt att kontrollera luftfuktigheten samtidigt om du väljer att höja värmen. 

11. Se till att ventilationssystemen fungerar

Nästa tips är att se till så att ventilationen fungerar. Ett fungerande ventilationssystem är ofta bra då de får luften att flöda i bostaden. Ett icke fungerande ventilationssystem som exempelvis inte är rent kan till och med vara dåligt.

Kontrollera därför ditt ventilationssystem för att se till så att du håller en lägre och jämnare luftfuktighet i din lägenhet.

Relaterat: Torr luft inomhus

Källor

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0360132321009756

https://iaq.works/humidity/indoor-humidity-level-why-is-the-40-60-range-ideal/

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *