Dricksvatten i Sverige: 6 intressanta fakta och studier

Dagligen behöver vi vatten för att må bra.

I Sverige dricker majoriteten sitt vatten direkt ur kranen.

Vatten är inte bara viktigt för alla medborgare utan också för industrin.

För konsumenten är det viktigt att känna att man kan lita på att de vatten som kommer ur kranen är drickbart. 

Vad konsumenten nödvändigtvis inte ser eller är medveten om är reningsprocessen som ligger till grund för att vi kan ha dricksvatten i Sverige direkt ur kranen💧

Som medborgare kan det vara bra att förstå vilka utmaningar och risker som finns med vårt dricksvatten.

Vårt dricksvatten i Sverige🥛

Sverige har länge varit känt för att vara ett land som värnar om hållbarhet och miljö.  

Genom att främja vattenbesparingar och uppmuntra hållbara jordbruks och industri policys strävar Sverige efter att bevara vattenkvaliteten och minimera avfall och föroreningar som kan påverka dricksvattnet.

Det här är något som kräver ett omfattande och dedikerat jobb.

Dricksvatten, grundvatten och ytvatten källor💦

En större del av dricksvattenförsörjningen i Sverige kommer från grundvatten. Många som bor, särskilt på landsbygden, förlitar sig på privata brunnar som tar vatten från det lokala grundvattentäcket.

I vissa fall kan man även använda sig av konstgjort grundvatten, då skapar man samma procedur för vattnet som de skulle få när det silas igenom jorden i naturen.

Detta genomförs inte var som helst utan är platser eller bassänger där man har kontroll över att det inte kan förorenas med andra källor.

Man kan även hämta vatten ifrån ytvattenkällor som sjöar och vattendrag, det vill säga sånt som finns ovanför markytan.

Många städer och tätorter har vattenverk som behandlar ytvatten för att uppfylla standarder och policys som är extra viktigt när det inte har så som grundvattnet. 

Rent dricksvatten i Sverige och utmaningar?🚵‍♂️

Vid en studie som genomfördes i syfte att undersöka den övergripande bilden av dricksvattnet i Sverige kom man fram till att allmänheten i stort inte hade någon aning om det omfattande arbete det är som ligger bakom att hantera och rena vårt dricksvatten, detta var i alla fall det politiker och andra insatta personer hade att säga.

Här kommer några saker som är utmaningar för dricksvatten i Sverige men också globalt:

1.Giftiga ämnen och kemikalier

I en artikel på Göteborgs universitet beskrev man att ämnet (PFAS) fanns i 75 procent av vårt grundvatten. PFAS är industriellt framställda kemikalier som inte är bra för människan. Man har som mål att sänka halten i vattnet men i dagsläget har nära två miljoner för höga halter av detta i sitt dricksvatten i Sverige.

Det är inte hälsosamt att få i sig PFAS under långt tid eftersom det kan resultera i cancer och andra typer av sjukdomar.

2.Antibiotika rester och andra läkemedel

Naturvårdsverket nämner bland annat att man har mätt upp lägre halter av läkemedel i vårt kranvatten även om de är väldigt låga. Läkemedel är något som vi måste fortsätta producera och kommer sannolikt inte minska med tiden.

Läkemedlen kan exempelvis komma ut via urin och avföring för att sedan fortsätta ut till industrin och reningsverken utan att halterna kan reduceras bort helt. Största problemen med detta finns dock i Kina och Indien enligt Karolinska institutet där anitbiotika resistens är ett hot mot kommande sjukdomar. 

3.Ökad efterfrågan på vatten

Vi blir ett mer industrialiserat och teknologiskt land med tiden. Dessa Industrier behöver tillgång till vatten vilket i sin tur kan påverka tillgången på rent dricksvatten i Sverige, även om detta är något som man reglerar så finns det utmaningar att beakta. Under varma somrar kan detta vara extra påtagligt. 

4.Underhålla systemen: ett omfattande arbete

Det är ett omfattande jobb att underhålla systemen vilket också innebär att rening och ledningssystemen kan bli föråldrade. Detta kan leda till både läckor och problem med tillgänglighet och renlighet. Detta är något man måste jobba kontinuerligt med och är svårt att efterfölja till 100 procent.

5.Privata eller lokala brunnar

När det gäller privata eller lokala brunnar kan det ibland vara ännu svårare att rena vattnet då det är svårare att mäta och vara varse om utsläpp i närområdet som kan påverka vattenkvaliteten. Särskilt i områden där industrier och jordbruk befinner sig i närheten av där man hämtar sitt vatten. Så om du vill ha rent dricksvatten i Sverige och bor på landet kan du exempelvis vända dig till din lokala myndighet eller vattenverk för att få råd om brunnar och vattenkvalitet.

6.Naturkatastrofer och klimatförändringar

Naturkatastrofer är också något som kan påverka dricksvattnet med anledning av att (nederbörden ökar eller minskar) som i sin tur kan påverka vattenkvaliteten. Översvämningar kan medföra att sånt som inte ska vara nära vattnet ändå beblandas med vattnet som sedan blir vårt dricksvatten.

Vill du veta mer om Helpande kan du besöka vår hemsida här!

Källor

Studie: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03003930.2019.1682557

Studie: https://www.gu.se/nyheter/dricksvatten-pfas

Källa:https://www.eea.europa.eu/sv/miljosignaler/miljosignaler-2020/infographies/effekter-av-pfas-pa-manniskors-halsa/view

Källa:https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/miljofororeningar/organiska-miljogifter/lakemedel-i-miljon/

Källa: https://nyheter.ki.se/antibiotikarester-i-vatten-ett-hot-mot-manniskors-halsa

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *